Doskonale przygotowany stek niewątpliwie jest jedną z najsmaczniejszych potraw. Jak dobrze go przygotować? To prostsze niż się wydaje! Podpowiadamy, jak i gdzie wybrać odpowiednią wołowinę, a następnie przygotować ją tak, aby spełniała kulinarne oczekiwania najbardziej wymagających podniebień. 

Wołowina najszlachetniejszym z mięs.

Steki części osób kojarzą się z trudną do strawienia potrawą o dużej zawartości cholesterolu. Nic bardziej mylnego. Spośród wszystkich gatunków mięs wołowina niewątpliwie należy do jednego z najzdrowszych. Szczególnie polecana jest jako najlepsze źródło białka. Ze stugramowej porcji wołowiny aż jedna piąta to łatwe do pozyskania dla organizmu białko. Zapewniające niezbędną do życia energię białko to jednak tylko jedna z wielu substancji odżywczych, w jakie bogata jest wołowina.

W każdej porcji znajdziemy przede wszystkim wiele witamin z grupy B, ale także cynk, żelazo czy fosfor. Wołowina jest mięsem polecanym wielu grupom osób mających kłopoty ze zdrowiem czy też muszących odpowiednio o nie zadbać. Powinny ją spożywać przede wszystkim osoby cierpiące na niedobór żelaza, lecz także te, które uskarżają się na wysoki wskaźnik cholesterolu we krwi. Stek może nam się kojarzyć z wyzwaniem dla naszych żołądków, gdy tymczasem wołowina zdecydowanie pozostaje jednym z najzdrowszych mięs.

Wołowina na steki – gdzie kupić?

Jeszcze kilkanaście lat temu dużo łatwiej napotkać można było małe, rzemieślnicze sklepy mięsne. Dzisiaj mięso kupujemy najczęściej w dużych sklepach przy okazji innych spożywczych zakupów. Nasza kuchnia, a z pewnością potrawa tak smaczna jak steaki może jednak wiele na tym stracić. W dużych miastach powstaje coraz więcej sklepów mięsnych zapewniających przede wszystkim wołowinę – ale też inne rodzaje mięs – najwyższej jakości. Sklep, w którym zdecydujemy się na zakup materiałów na stek, musi być miejscem zaufanym; tak, aby uniknąć kupna mięsa z nielegalnej hodowli czy też niepoddanego koniecznym badaniom. W sklepach zajmujących się głównie sprzedażą wołowiny liczyć możemy także na pomoc kompetentnych sprzedawców. Pomogą oni nam wybrać odpowiednią sztukę mięsa, nawet jeśli zupełnie nie mamy doświadczenia w gotowaniu i dopiero zaczynamy naszą kulinarną przygodę ze smażeniem steków.

Najwyższej klasy wołowinę na steki oraz inne mięso kupisz w sklepie: https://meatologia.pl/product-category/mieso-surowe/

Mapa strony